Om at ændre vaner og at ændre verden

Vi lever i et liberalistisk samfund, med vægt på individets frihed og ret til at vælge livsstil og vaner. Du er din egen lykkes smed, når det handler om at holde den slanke linje eller skodde cigaretterne, hvilket betyder at du måske render rundt med dårlig samvittighed, for ikke at leve op til de utallige sundheds råd.

Fortæl mig hvilke venner du har, så skal jeg fortælle dig hvem du er

Tanken om individets frihed er kun et ideal. For dit liv former sig ikke udelukkende på baggrund af de valg du selv tager. Også andres valg og viden har stor betydning for hvordan du lever. Det er klart at hvis du bor eller arbejder et sted hvor alle ryger, drikker og spiser pizza, så er sandsynligheden ret stor for at du selv gør det.

At vide noget om og kende til konsekvenserne, eller endda: at opleve konsekvenserne på nært hold, er ikke ensbetydende med, at du dermed stumper cigaretten, afholder dig fra alkohol og begynder at motionere, tværtimod. Tag bare et kig ind på lungemedicinsk afdeling og se hvor mange med KOL, åndedrætsbesvær og lungekræft der nægter at give slip på den rygende pinde. Måske mere overraskende er det, at så mange sygeplejersker på lungemedicinsk afdeling også ryger!

Stå ikke alene med ansvar og skyldfølelse

Vi er så stærkt fokuseret på os selv, at mange sidder med stærk skyldfølelse og dårlig samvittighed, for at de ikke lever op til idealerne, bl.a. fordi vi er for dårlige til at medtænke og inddrage det miljø vi lever i, når vi taler om at ændre de “personlige” vaner.

At ændre vaner indebærer nemlig også, at du bør bevidstgøre det miljø du færdes i, således at dine nærmeste bakker op om dine valg. Det er altså helt nødvendigt at din familie, kollegaer og venner anerkender dine nye handlinger, allerhelst, at de tager aktivt del i og engagerer sig i de ændringer der skal til. Uden et støttende miljø, er det som at svømme mod strømmen, og det bliver svært at opretholde varige ændringer.

Bed købmanden om det du vil have,
når han ikke har det

Omgivelser handler ikke kun om dine nærmeste, for dine valg er også et resultat af kulturen og den vekselvirkning der er mellem udbud og efterspørgsel i samfundet i øvrigt.

Og du har rent faktisk også magt som forbruger og enkeltindivid til at skabe en kultur, der gør det lettere at leve sundere.

Hver vare du lægger i indkøbskurven, er en stemmeseddel der påvirker udbuddet. Fx desto flere gange du vælger en økologisk vare frem for giftsprøjtede varer – desto større og bedre udbud vil der også blive, og formentlig også lavere priser. Og som ringe i vandet vil også flere vælge økologiske varer som følge af det større udbud. Så brug din stemme og vælg bevidst!

Foruden at boycotte uønskede varer, kan du også påvirke udbuddet, gennem at direkte efterspørge varer der ikke står på hylden.

Tøver du med at tage personlig kontakt til personalet i butikken, kan du hurtigt prikke de store butikskæderne på skuldrene via deres hjemmeside.

Evolution er faktisk revolution, så hurtigt som tiderne skifter i dag

Spørgsmålet om at ændre vaner handler ikke altid om revolution, men om evolution – en gradvis proces – og om at tænke i helheder fremfor snæversynethed. Bevidste og ansvarsfulde handlinger er med til at skabe rammer, der gør det nemmere at leve sundere.

Så husk at inddrage, samarbejde og komme i dialog med dine omgivelser når du vil ændre vaner og skabe forandringer, både din helt nære familie, og videre ud i samfundet ved at prikke til de ”store” markedskræfter.

————————————————————————————————————

Her følger en samling links til danske butikker og indkøbere, hvor du kan efterspørge varer:

Netto har eget formular til efterspørgsel af varer unde fanen “Varer” og i menyen: “Forslag til nye varer: www.netto.dk

Fakta vil gerne høre om du har noget du savner i butikkerne: http://www.fakta.dk/info/kontakt

Rema 1000: http://www.rema1000.dk/Om%20REMA%201000/Kontakt.aspx

Dansk Supermarked: http://www.dsg.dk/da/Supplier/Pages/newsupplierform.aspx

Coop: http://www.coop.dk/om+coop/kontakt+os.aspx

SuperBrugsen har mailadressen: superbrugsen@superbrugsen.dk

Irma:  http://www.irma.dk/includefiles/moduler/ccms/show_page.asp?iMappeID=486&sSideNavn=Kontakt+os

SuperBest: http://www.superbest.dk/kundehenvendelser. Men de ser helst at du taler direkte med købmanden i “din” superbest-butik.

Kvickly: http://www.kvickly.dk/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=442&sSideNavn=Kontakt

Føtex: http://www.foetex.dk/information/Pages/Kontaktos.aspx

Reklamer

About Nina

Jeg skriver fuldstændig uperfekt om snarveje og vildfarelser til det gode liv. Uddannet cand.alt. i læring og forandringsprocesser og proffessionsbachelor i ernæring, sundhed og ekspert på mindre og mindre. Vis alle indlæg af Nina

2 responses to “Om at ændre vaner og at ændre verden

  • mette

    Tak Nina. Har skrevet til Netto og krævet økologisk kylling på hylderne 🙂

    • Nina

      Selv tak, Mette – Jeg vil straks gå i gang med at gøre det samme – og opfordrer også alle andre læsere til at følge trop. Det er for dårligt at øko-kyllinger halter så langt bag ud. Jeg har set dem frosne i SuperBrugsen og Irma til mindst dobbelt pris af hvad en konventionel frisk kylling koster – og det er da for ringe. Hørte at der kun var en øko-kylling-landmand i hele danmark. Ved ikke om han stadig eksisterer, men nu har produktionen altså bare med at komme i gang!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: