Mad og intelligens

Hvad er det nu Homer Simpson æder?

 

Nu er det også bevist en sammenhæng mellem mad og IQ. Mad med meget sukker, mættet fedt, få grøntsager og fisk virker “fordummende” på mennesker. Børn der bliver opflasket med chips og pomfritter, slik og kage, kiks og soda-/saftevand udvikler desværre lavere IQ end børn der får sund mad, som grøntsager, frugt, kød og fisk.

Og når vi er ved intelligens og mad, så er der også en sammenhæng mellem om du er vegetar og din IQ – det viser sig nemlig at, vegetarer er klogere end andre. Spørgsmålet er bare om det er alle grøntsagerne der gør dig klogere, eller om vegetarene bare vælger at spise klogere.

Når man sætter disse to undersøgelser sammen kunne konklusionen lyde at: sund mad og vegetarisk kost, skaber de optimale betingelser for hjernen og gør dig klogere. Eller hvad mener du?

Healthy diet ‘boosts childhood IQ

High IQ link to being vegetarian

Reklamer

About Nina

Jeg skriver fuldstændig uperfekt om snarveje og vildfarelser til det gode liv. Uddannet cand.alt. i læring og forandringsprocesser og proffessionsbachelor i ernæring, sundhed og ekspert på mindre og mindre. Vis alle indlæg af Nina

8 responses to “Mad og intelligens

 • Kasper

  Tjoe…. der synes at være en tarvelig sammenhæng mellem det som mange synes er lækkert, som slik og søde sager, og det usunde. Betvivler ikke IQ sammenhængen og kosten, men synes bare at verden er indrettet på besynderlig vis. Det er lidt som dengang man var barn og elskede at gå i shorts – men ens forældre insisterede på at april altså var for tidlig. Det sjove og det søde er desværre ofte det forbudte.

  • Nina Hanslien

   @ Kasper: Forbudt? Slik og fastfood er ikke forbudt endnu – men måske en gang i fremtiden? Det du kalder ”sjovt” er kortvarig, ”instant” nydelse, der trigger belønningscenteret i hjernen. Det “sjove” på kortsigt, kan være problematisk i længden – eller bare efter et par timer, hvor lavt blodsukker og træthed skriger på mere ”nydelse”. Og så kører den, og så går det hen og bliver en dårlig vane… der sætter spor.

   Men det sjove – behøver altså ikke være skadelig. Og når man får øjnene op for, hvad god næring kan gøre for en, så gidder man bare ikke udsætte sig for junk mere… 😉

 • De Små Kemikere

  Det kan være at det er den generelle trend. Men HMM… Jeg er tosset med sukker, og min IQ er ikke decideret lav – trods de organiske opløsningsmidler i laboratoriet.
  /Tykhans

  • Nina

   @Tykhans: 😀 Det sker vel heller ikke fra den ene dag til den anden, – så det er umuligt at mærke om ens IQ er faldet med nogle points, des mindre man lader sig teste jævnligt… hmmm, og hvem gidder det?

 • Malte

  Jeg synes det lyder som noget sludder.. No offense. Du må meget gerne linke til de undersøgelser du omtaler. Det lyder som om, at der er nogle seriøse confoundere i spil! Jeg er tilbøjelig til at give dig ret i, at en vegetarisk kost er bedre end en kost rig på junkfood (højt indhold af forarbejdet mad, sukker og lavt på vitaminer, mineraler, N-3 fedtsyrer mm.). Men at skyde skylden på mættet fedt er en fejl.
  Jeg vil anbefale dig at læse “Good calories, Bad calories” af Gary Taubes. Han ved hvad han snakker om, eller han har gravet en masse videnskab, der understøtter min (hans egen) pointe, som er skrevet af kompetente forskere..

  • Nina

   Kære Malte. Jeg henviser/linker nederst i bloggen til et par artikler fra BBC – du kan læse om hvilke undersøgelser det handler om i deres artikler.

   Undersøgelser skærer verden ud i pap, media skærer pap ud i pap, og jeg har bare håndplukket den pap og skåret yderligere, den information der måske (hvis jeg så er heldig) kan jeg få et eller andet (fortabt?) væsens underbevidsthed til at begynde at interessere sig lidt mere for gulerødder og grønt… Det er ikke den mest effektive metode – og den fuldstændig uinteresserede (i guleroden) vil føle sig fremmedgjort eller magtesløs, og fuldstændig afvise sådanne påstande om at man bliver klogere af grønt og sund mad.

   Men det er jo en vild verden vi lever i – for yes, vi vil da alle sammen være kloge, lykkelige, leve længe, se godt ud osv… Og det er fantastisk at der er seriøse forskere, der arbejder for sagen – og sensationsjournalister der formidler velvilligt, forenklet og fordøjet, så det hele er til at forstå og begribe for den almindelige mand i gaden.

   Jeg giver i udgangspunktet ikke mættet fedt, eller nogen anden fødevarekomponent skylden for noget. Sundhed er som regel et spørgmål om mængderne man indtager. Bare for at komplicere billedet lidt, så ved du sikkert at der er mættede fedtsyrer i al fedt – også fiskeolie, olivenolie osv, men i samfundet tales der i enkle klare budskaber (udskåret pap), som om fisk indeholder kun det ene, og oksekød kun det andet, og laver endeløse kategorier af usund/sund mad. Det er heller ikke sundt at få for meget fx n3-fedtsyrer. Men jeg kunne måske have præciseret at påstandene ikke nøvendigvis var et udtryk for min holdning, og henvist tydeligere til BBC.

   Jeg takker for anbefalingen, og vil tjekke bogen ved lejlighed. No hard feelings, men den titel lyder da også som en forenkling af det gode vs det onde. Måske vil du være sød og fortælle lidt om hvad der står i den? Og hvorfor Gary Taubes er mere kompetent end alle andre?

   • Malte

    Jo, jeg er med på fedtfordeling i dyr/planter ikke bare er sort på hvidt. I fritgående køer, består størstedelen af fedtet faktisk af n-3 fedtsyrer..
    Mht. Gary Taubes titel, så tror jeg det er for at fange lægmanden. Han går meget grundigt til værks, og henviser til mange veludførte artikler/kliniske forsøg. Hvis du vil have et resumé, kan du se en forelæsning, hvor han formidler sin bog.
    http://video.google.com/videoplay?docid=4362041487661765149#

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: