Lad dit “kræsne” barn se Jamie Oliver!

Problemet med børns “kræsenhed” og valg af fastfood, er i mindre grad på grund af barnet selv, men et resultat af omgivelserne barnet befinder sig i, og ikke mindst fødevareproducenters markedsøkonomi. Virksomheder der producerer og leverer fx færdigretter til børn er mere optaget af omsætning, end af børns trivsel, udvikling og ernæring…

Se selv hvordan bagere, hamburgerkæder, pizzarier, slik- og sodavandproducenter børnelokker med småkager, slikkepinde, legetøj, klistermærker, farvestrålende emballage m.m. Og hvorfor gør de det?Fordi det virker, og det øger salget, og de tjener penger. Desto mere sukker og sødestoffer der proppes i produktet, jo hurtigere bliver børnene sukkerafhængige – og så skal de have mere… De bliver urolige, dårligt tilpas, får humørsvingninger – vi sukker og hæver øjne og kalder det dårlig opdragelse, eller at det må være barnets personlighed, “måske har han også ADHD”!

Hatten af for kokken Jamie Oliver, der har taget kampen op mod britiske børns kræsenhed og ringe skolemad. Oliver arbejder både med børnenes forældre, skolekantinen, cateringfirmaet der leverer færdigretter, og selvsagt også børnene selv, for at få børnene til at smage på friske råvarer. Det er fantastisk at se, hvordan han kan få en dreng der aldrig har smagt, og ikke kan lide, friske jordbær, til ikke kun at spise salat, men også at kunne lide salat.

DR1 sender “Jamie Olivers skolemad” mandag aften kl. 20, men det burde været sendt på Ramasjang – min “kræsne” dreng fik lov til at se det mens han fik kæmmet hår i går aftes (den store lusedag i går) – og vi fik en rigtig god snak om at smage på nye ting 🙂

Se http://www.dr.dk/DR1/jamie-oliver/ for genudsendelser m.m.

Reklamer

About Nina

Jeg skriver fuldstændig uperfekt om snarveje og vildfarelser til det gode liv. Uddannet cand.alt. i læring og forandringsprocesser og proffessionsbachelor i ernæring, sundhed og ekspert på mindre og mindre. Vis alle indlæg af Nina

2 responses to “Lad dit “kræsne” barn se Jamie Oliver!

  • Mette

    Jeg har også fulgt med i hvordan Jamie Oliver har knoklet med at omvende de engelske skolebørns smagsløg. Hatten af for det! Det mest rystende er dog, hvor svært det er at omvende de mennesker, der laver maden – Køkkendamerne. De var generelt mere kræsne end børnene. I min naivitet havde jeg en illusion om, at man da må have en interesse for (god) mad, når man vælger at arbejde i et køkken. Men de engelske køkkendamer i programmet kunne lige så godt arbejde på fabrik – tankegangen var den samme. Produktion, produktion, uden nærmere eftertanke. Det er i virkeligheden der Jamie Oliver får sin største udfordring. Scary!

  • Nina

    Du har helt ret, det ER en fabrik eller produktionshal de arbejder i, og ikke et køkken. De oplæres i at tilberede fabrikeret “mad”, ikke til at LAVE mad. Smag og næring er ikke et issue – der skal bare noget på bordet.

    Kogekonerne gør bare deres job, og lever deres liv som underordnede (proletariat), og ved/tror ikke tingene kunne være anderledes. Uanset hvad, magter de ikke handle. Det kræver energi og mod til at ændre vaner – tvivler på at et 3 dagers madlavnings kursus i surt vejr vil give konerne den store passion for madlavning.

    Spørg du mig er Olivers svaghed, at han står tilsyneladende relativt alene i processen – uden flere samarbejdspartnere, der er interesseret i at investere tid og penge i projektet, er han dømt til at mislykkes… 😦 Det så da også lidt skidt ud, i sidste episode.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: