Er du fysisk attraktiv?

Forskningen erobrer stadigt nye områder, og nu er også skønhed et videnskabeligt anerkendt forskningsområde i Danmark. Terminologien går under ”Physical attractiveness” – et objektivt begreb på linje med din vægt, din IQ, din alder, dit køn, din indkomst – og utallige andre målemetoder og “kasser” vi bliver puttet i. Så nu har du mulighed for at måle, om du rent faktisk er smuk eller grim, eller bare sådan helt almindelig.

Kvantitative målinger

Der er flere parametre,bl.a. vægt og BMI, der angiver om du objektivt set er fysisk attraktiv.  Hvis du er mand spiller din højde en væsentlig rolle, og generelt er du mere attraktiv hvis du er høj. Hvis du er kvinde handler det meget om hvor smukt dit ansigt er. Din skønhed kan måles i: dit ansigts proportioner, symmetrien i dit ansigt, størrelsen på læber og øjne. Derudover kan du forsøge at få så mange som muligt med forskellig baggrund (fra forskellige “kasser”) til at vurdere dig fra 1-10, hvor 10 er det smukkeste.

Smuk = sund

At være attraktivt handler om at udstråle sundhed og fertilitet. Så uanset hvor usund du er, kan du opfattes som sund, hvis du bare (stadig) er smuk. Men, hvis du er sund, er oddsene større for at du scorer højere på skønhedsskalaen. Ergo, du bliver smukkere af at være sund.

Behøver jeg nævne hvad rygning desværre gør for skønheden? Det paradoksale for mange rygere er, at det er svært at holde op med at ryge, fordi de er bange for at tage på – BMI er som nævnt også en væsentlig skønhedsfaktor. Desværre kniber det på alle andre parametre: gusten og grålig hud, rynker, gule tænder, forfærdelig ånde…

Sundhedstiltag, som fx med KRAM-faktorene (kost, rygning, alkohol og motion) er ikke kun med til at fremme sundhed blandt befolkningen, en bi-effekt hvis altså indsatserne har succes er, at danskerne bliver et ”smukkere” folkefærd.

Smuk = klog + succes

Og forskningen stopper ikke med, at definere begreberne skønhed og/eller fysisk attraktionsniveau. I England er der blevet påvist, at smukke børn er klogere end grimme børn. Og at smukke mennesker får bedre jobs. Smukke kvinder gifter sig, bogstaveligt talt, ind i penge og høj status. Og høje mænd tilbydes oftere lederjobs.

Alt dette er ikke noget nyt, da hele den massive skønheds- og slankeindustri, bygger på nettop dette: jagten efter det perfekte og lykkelige liv. Men pointen er, at det med en udvikling af det videnskabelige emnefelt, kan ende med at yderligere marginalisere de “grimme” ved, at grimhed alene, bliver et fysisk handicap og sygeliggør en mindre heldig del af befolkningen. Og før vi ved ordet af det har vi atter en ny diagnose, fx U.G.L.Y. – Usædvanlig Grim og Lave Ydremål.

Den grimme ælling bliver smuk eller elimineres… med en håndsrækning fra den medicinske og lægevidenskabelige verden

Forskning med skønhed kommer til at omhandle, at grimme mennesker har lavere social status, ringere jobs, og er mere usunde. Dermed, for at udligne sociale skel, skulle der ydes en særlig indsats for at forskønne grimme menneske, og “normalisere” disse til et “værdigt” liv. Det gør man også til en vis grad allerede, dog af andre årsager en social udligning. Drengebørn der ikke befinder sig indenfor det normale i højden tilbydes væksthormoner, stritører opereres ind, mv…

Men med de nye målemetoder og ”objektive” skalaer åbnes op for nye potentielle omstændigheder: Hvor mennesker med fx forkert afstand  mellem øjenbrynene, havner i en form for højrisikozone og afkræves en højere forsikringspræmiere, end andre med ideelle mål. Evt. kunne et solidarisk indput være at tilbyde disse et tilskud til kirurgiske indgreb.

Statslige forebyggende instanser kunne indebære, at man allerede under graviditeten, vil kunne bedømme et barns potentielle skønhedsscore, hvor abort bliver løsningen, når barnet ikke indfrier forældrene og samfundets krav og forventninger. At man allerede i genforskning og ved kunstig befrugtning, vil kunne fremavle de mest velskabte mennesker. For hvorfor nøjes med det middelmådige, når man kan frembringe de smukkeste eksemplarer af menneskeheden. Måske kunne man udviske grimheden, ved at tilbyde sterilisering til mennesker med et lavere score, og dermed vil vi genfinde os i en tilstand, som minder om mellemkrigstidens eugenik og arvehygiejne Ja, det er nogle vilde fremtidsperspektiver, men ikke urealistiske – det er både tænkt før, og sker allerede i et vist omfang.

Quick-fix-tip til at optimere din skønhed

For at få benene på jorden igen, vil jeg afslutte med et tip fra de videnskabelige forskere: Giv din skønhedsscore et boost og tage turen til frisøren. Han/hun kan nemlig sørge for at dine propotioner kommer bedre til sin ret ved at give dig en klædelig frisure, hvis du da ikke allerede har optimeret den.

Kilder:
http://www.dr.dk/P1/Detektor/Udsendelser/2011/01/26103147.htm
http://videnskab.dk/composite-3776.htm
http://ts-si.org/neuroscience/21650-the-golden-ratios-for-female-facial-beauty
http://da.wikipedia.org/wiki/Racehygiejne
Se også:

Reklamer

About Nina

Jeg skriver fuldstændig uperfekt om snarveje og vildfarelser til det gode liv. Uddannet cand.alt. i læring og forandringsprocesser og proffessionsbachelor i ernæring, sundhed og ekspert på mindre og mindre. Vis alle indlæg af Nina

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: